Unieke souvenirs die niet gewoon stof vergaren

Er is geen betere manier om na te genieten van een reis dan het bekijken van je reisfoto’s en het uitstallen van nieuwe souvenirs. Maar waarom zou je het daarbij laten? Waarom niet een stapje verder gaan en zelf creatief aan de slag gaan met een zelfgemaakt souvenir? Je hebt thuis zeker nog wel een kale muur, boekenplank of rekje waar er nog plaats is voor zo’n mooie herinnering. Geen idee hoe je hieraan moet beginnen? Wij geven je hieronder alvast enkele ideetjes!

Stanislas

/

22 Jun 2023

Blog_180621_Teaser_2

1. De Scratch Map 2.0

De scratch map is voor de meeste reizigers al lang geen onbekend concept meer. Deze krasbare wereldkaart werd zo populair dat je het snel in vele huizen zag verschijnen. Ondanks zijn populariteit heeft de scratch map ook zijn beperkingen… Zo ben je door het krassen al snel verplicht om een heel land aan te duiden, zelfs al heb je er maar één klein stadje bezocht. 

Om dit probleem te omzeilen, heb je persoonlijkere manieren om al je reisbestemmingen gemakkelijk zichtbaar te maken. Hoe dan? Via een old-school prikbord. Het enige wat je hiervoor moet aanschaffen zijn een prikbord, een mooie wereldkaart en een doosje kopspelden. Bevestig de wereldkaart op het prikbord en prik de kopspelden op de plaatsen waar je geweest bent. Op deze manier kun je veel preciezer aanduiden welke plekken je al bezocht hebt. Voor een extra persoonlijke touch kan je altijd een touwtje vasthangen aan de kopspelden en deze verbinden met een foto van op die plek. Zo kan je meteen je mooiste reisfoto’s rond je kaart hangen.

→ Wie graag snel een hele hoop pinnetjes op zijn bord wilt prikken, neemt best eens een kijkje naar de Mundero West Coast USA Road Trip. Na deze trip kan je kopspelden steken op San Francisco, LA, Las Vegas én vele natuurreservaten zoals Yosemite, Zion en Bryce Canyon.

2. Je eigen woestijn

Breng het strand, de duinen en de woestijn binnen in je woonkamer! Verzamel op verschillende plaatsen een klein beetje zand en creëer zo je eigen mini Peruviaanse Rainbow Mountain. Hoe ga je te werk? Zoek een hoge glazen bokaal en stort hierin het zand dat je verzamelde op verschillende plekken ter wereld. Hang vervolgens bij elk strookje zand een kleine sticker zodat je steeds kunt onthouden waar dit zand vandaan kwam. Misschien verzamelde je het wel in de duinen van Erg Chebbi of op een strand in Zuid Afrika?

Tip: Kies voor je glazen souvenir een plekje veilig voor je speelse katten, want anders heb je binnenkort misschien een universeel strand in je woonkamer…

3. Een alcoholische vaas

Krijg je al dorst van al dat zand? Geen zorgen! Je kan ook iets doen met de lokale dranken die je tegenkomt. Ben je bijvoorbeeld gek op de wijnen van Stellenbosch, Guatemalese rum of Guinness? Neem dan een flesje mee naar huis en maak er een originele vaas of theelichthouder van.

 

4. Knutsel je eigen decoratie

Onvoldoende plek in je rugzak om een hele fles mee te nemen? Je kan er ook voor kiezen om enkel de kroonkurken mee te nemen en hiermee een hele tafel of zelfs muur te bekleden. Als alternatief voor kroonkurken, kan je natuurlijk ook lokale munten gebruiken. Een ander idee is om een echte eyecatcher voor in de badkamer te maken. Koop een ronde spiegel en kleef daar al je munten rond. Niet jouw ding? Je kunt je kroonkurken of munten natuurlijk ook altijd in een Shadow Box te stoppen...

Blog_Zand_Souvenir

BottleSouvenir

Blog_Flessen_SouvenirBlog_Herbarium_Souvenir

5. Shadow Box

Als je zoekt naar een originele manier om kleine souvenirs van een reis te bundelen, dan is een shadow box precies waar je naar op zoek bent! Een Shadow box is een doos met een doorschijnende voorkant. Van elke plek, stad of land kan je een nieuwe shadow box maken waarin je dan allerlei souvenirs van op je trip verzameld. Denk bijvoorbeeld aan treintickets, visitekaartjes van restaurants, lokale munten, schelpjes vanop het strand, een pluim die je toevallig vond, enzovoort. Op de achtergrond van de doos kan je enkele van je mooiste reisfoto’s plakken.

6. Reis herbarium

Ben je een echte natuurliefhebber die kan genieten van een trektocht door de Alpen of door het tropische woud van de Usambara Mountains? Dan is een reis herbarium misschien wel iets voor jou. Hierbij neem je vanop elke reis bijzondere vegetatie mee om te laten drogen. Deze kan je vervolgens plakken in je boek of een mooi plaatsje geven in een kadertje aan de muur. Als je op reis vaak stenen verzamelt, dan kan je hier thuis een kleine rotsentuin van maken.

7. Nog meer ideeën?

Reisherinneringen zijn er om te koesteren en vaak zegt een zelfgemaakt souvenir meer dan duizend woorden. Met deze tips & tricks hopen we je al een eindje op weg te helpen om zelf creatief aan de slag te gaan! Heb je zelf nog ideeën of heb je iets fijns gemaakt en wil je dit graag met ons delen? Stuur ons dan gerust een berichtje of tag ons in je creaties op social media. Wij zijn nu al benieuwd naar jullie creatieve uitspattingen! Veel succes!

Trips in de kijker