Drie gemakkelijke recepten voor de lekkerste tapas: patatas bravas, pimientos en gambas

Ben je klaar voor een heerlijke trip naar Spanje, zonder je huis te verlaten? In deze blogpost vind je drie supermakkelijke recepten voor de lekkerste tapas. Perfect voor een gezellige avond met vrienden of gewoon om jezelf te trakteren. We hebben het over knapperige Patatas Bravas, smakelijke Pimientos de Padrón en sappige Gambas al Ajillo. Met deze eenvoudige gerechten tover je je keuken om tot een Spaanse tapasbar. Dus, haal die ingrediënten in huis en geniet van deze smaakvolle hapjes!

Margo

/

12 Jun 2024

25

tapasavond

Patatas Bravas (vegetarisch)

  •  Ingrediënten patatjes

    • 1 kilo vastkokende aardappels

    • 2 teentjes knoflook

    • 5 el olijfolie

    • 1 el gerookte paprikapoeder

    • 2 el fijngehakte peterselie

    • 2 el rozemarijn

    • peper & zout

  • Ingrediënten saus

    • 1 blik gepelde tomaten

    • 1 fijngehakte ui

    • 1 teentje knoflook

    • 3 el olijfolie

    • 0,5 Spaanse peper

    • 1 el rozemarijn

    • 2 laurierblaadjes

    • 2 el balsamicoazijn

    • 1 el honing

    • peper & zout

Recept voor patatas bravas

We beginnen met een échte klassieker, de patatas bravas. Deze kan je in elke tapasbar in Spanje terugvinden. Begin met je oven voor te verwarmen op 200 °C en leg een bakplaat klaar met daarop een vel bakpapier.

Was daarna de aardappelen onder water en snijd ze in blokjes van 2-3 cm. Leg de blokjes op de bakplaat en maak het kruidenmengsel klaar. Dit doe je als volgt: meng de paprikapoeder met de geperste knoflook, peterselie, rozemarijn, olijfolie, zout en peper in een apart kommetje. Giet daarna het kruidenmengsel over de aardappeltjes op de bakplaat en meng alles goed door elkaar.

Hierna hoef je enkel nog de aardappelen te roosteren gedurende 25 minuten en om de 8 minuten roer je ze eens om tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer deze heerlijke tapas met wat verse, fijngehakte peterselie en een pittige tomatensaus. Wil je de tomatensaus vers klaarmaken? Dit doe je gemakkelijk terwijl je patatas bravas in de oven zitten. Zet eerst een pan op het vuur en fruit 1 fijngehakte ui in olijfolie. Voeg dan een halve fijngehakte Spaanse peper toe (de zaadjes mag je weglaten) samen met 1 el rozemarijn, 2 laurierblaadjes en een teentje geperste knoflook.

Meng alles goed door elkaar en laat 2 minuten sudderen. Voeg nadien 1 blik gepelde tomaten toe en laat ze even mee bakken op het vuur. Voeg als laatste 2 el balsamicoazijn toe en 1 el honing. Zet je saus op een zacht vuur gedurende 15 minuten en laat inkoken.

Na even af te koelen, is je saus klaar om te serveren. Buen provecho! Smakelijk!

Tapas Gerechten

20

Pimientos de Padrón (vegetarisch)

Ingrediënten

  • 270 g Spaanse groene pepers

  • 2 el olijfolie

  • 1/2 tl grof zeezout

Recept

De Spaanse padrón pepers zijn in Spanje ook heel erg populair. Zo simpel, maar o zo lekker! Begin met de pepers te wassen met koud water en dep ze nadien droog met keukenpapier.

Kies een pan die groot genoeg is, zet deze op het vuur en giet de olijfolie erin. Verhit de olijfolie tot dat je het bijna ziet roken. Voeg nadien de pepers toe en zet een deksel op de pan.

Bak ze ongeveer 5 minuten en roer regelmatig eens om tot ze zwartgeblakerd zijn en blaasjes hebben. Laat de pepers uitlekken op keukenpapier, bestrooi ze met grof zeezout en serveer in een leuk schaaltje.

Spanje groepsreis

pikante tapas

Gambas al ajillo

Ingrediënten

  • 100 gr rauwe garnalen

  • 2 tenen knoflook

  • verse peterselie

  • 0,25 rode chilipeper

  • olijfolie

  • cayennepeper, gewone peper & zout

Recept voor Gambas

Als er gambas op tafel staan, is je tapasavond compleet. De gambas al ajillo, vertaald als garnalen in knoflook, maak je in één, twee, drie klaar. Pers de knoflook en hak 1/4 van de rode chilipeper fijn. Daarna doe je de rauwe garnalen in een kom met een scheut olijfolie, de knoflook en de chilipeper. Kruid bij naar smaak met een snufje cayennepeper, peper en zout. Meng alles goed door elkaar en bak de garnalen ongeveer 4 minuutjes tot ze gaar zijn en een roze kleur hebben. Serveer de garnalen in een schaaltje en garneer met wat verse, fijngehakte peterselie. Ziezo, je tapasbordje is klaar! Zet ook wat brood op tafel om wat in de saus te kunnen dippen. Deze gerechtjes kan je steeds combineren met een bordje olijven of manchegokaas in plakjes gesneden. Of zet simpelweg wat sneetjes stokbrood met olijfolie op tafel en dan is het helemaal af! Vergeet juist de wijn niet ;) Ga je toch liever de échte Spaanse tapas in Andalusië gaan proeven? Schrijf je dan snel in voor onze Viva Andalucía - reis naar de Spaanse zon en eet dagelijks deze heerlijke gerechtjes. Tijdens deze groepsreis kan een tapas tasting natuurlijk niet ontbreken. Daarom zit deze inclusief in het reisprogramma. Heerlijk genieten dus.

tapas spanje reis

tapas spanje

Toch liever in Spanje tapas eten? Bestel de lekkere tapas tijdens de Andalusië reis!

Trips in de kijker