Conditie

Bij elke reis op onze website kun je het conditieniveau terugvinden dat je nodig hebt om de reis vlot mee te doen. Deze conditieniveaus geven je een goed beeld over hoe intensief de fysieke inspanningen tijdens deze reis zullen zijn. De niveaus lopen van basisconditie tot een zeer goede conditie.

Het niveau wordt steeds bepaald op basis van de inclusieve activiteiten, die een essentieel deel uitmaken van de reis. Het is belangrijk om voor je inschrijving goed in te schatten of je over het nodige conditieniveau beschikt om aan de reis deel te nemen. Dit is van groot belang aangezien het een effect heeft op zowel de veiligheid als het plezier van jou, jouw groep en de reisleider. 

Zijn stevige wandelingen echt jouw ding? Ook op reizen waarvoor minder conditie vereist is, zijn vaak uitdagende wandelingen mogelijk! Stel dat je je inschrijft voor een reis met basisconditie of gemiddelde conditie dan kan je tijdens de reis ook een stevige wandeling doen. Deze wandelingen zijn dan niet inbegrepen in het programma, maar zijn optioneel.

Hieronder vind je een overzicht terug van elk conditieniveau en de verwachtingen die hiermee gepaard gaan.

Basisconditie

Reizen met basisconditie zijn reizen zonder al te grote inspanningen. Af en toe wordt er wel gewandeld in de stad, aan stranden, in bergen, ... Maar er staan geen verplichte zware wandelingen op de planning. Een basisconditie is het minimale conditieniveau voor alle Mundero reizen.

Opgelet! Basisconditie betekent niet dat je geen conditie hebt. 

Enkele voorbeelden:

  • Je bent minstens in staat om 10 km in de Ardennen (heuvelachtig terrein) te wandelen zonder moeite.

  • Je kunt een hele dag in de stad rondwandelen tijdens een citytrip. Dit kan gemakkelijk een afstand van 15 tot 20 kilometer per dag zijn.

  • Je kunt zonder moeite enkele kilometers fietsen verspreid over een dag (bv. Wanneer je van strand naar strand fietst tijdens een beach hopping activiteit).

SIC Conditieniveaus Basis2

ZWE Conditieniveaus

Gemiddelde conditie

Voor een reis met gemiddelde conditie, wordt verwacht dat je zonder problemen kunt deelnemen aan intensieve wandelingen. Er zijn tijdens de reis af en toe dagtochten in bergachtig gebied of er staan enkele stevige wandelingen op het programma. Het gaat echter niet over meerdaagse wandelingen en de afstanden zijn meestal ook beperkt tot maximum 20 kilometer.

Enkele voorbeelden:

  • Je kunt er een hele dag op uit trekken met een dagrugzak in bergachtig gebied zonder al te veel hoogtemeters (<1000m) te moeten overwinnen.

  • Je kunt gedurende enkele dagen gemiddelde, fysieke inspanningen aan (zoals bijvoorbeeld een driedaagse kanotocht waarbij je elke dag enkele kilometers met de kano zult afleggen alsook enkele kilometers te voet).

Goede conditie

Tijdens een reis met goede conditie staan er minstens één meerdaagse wandeling en/of verschillende dagtochten op het programma. Deze zijn veelal in bergachtig terrein en er wordt dus verwacht dat je deze zonder veel problemen kan meedoen. Vaak gaat het over wandelingen waarbij je een stevig aantal hoogtemeters (bv. 1500 meter) per dag zult moeten overwinnen. Soms vinden de wandelingen ook plaats op grote hoogte (waar er minder zuurstof is) en is er een lastige ondergrond.

Enkele voorbeelden:

  • Je kunt zonder problemen voor minstens een halve dag steil bergop en/of bergaf wandelen met een dagrugzak. De wandelingen zijn vergelijkbaar met bergtochten in de Alpen.

  • Je vindt het niet lastig om meerdere dagen op rij verschillende, langere wandelingen te doen. Aan deze wandelingen zijn er ook regelmatig avontuurlijke overnachtingen in bijvoorbeeld tenten, berghutten, ... gekoppeld. Dit zorgt ervoor dat je misschien niet 100% uitgerust de volgende dag er terug invliegt. Dit vind je hoe dan ook geen probleem.

SLO Conditieniveaus goed

NEP conditieniveaus

Zeer goede conditie

Reizen met een zeer goede conditie zijn reizen met het hoogste conditieniveau. Tijdens deze reizen staan meerdere één- en meerdaagse wandelingen op het programma waarbij grote afstanden worden afgelegd en waarbij er ook vaak grote hoogteverschillen voorkomen. Tochten van 30 km per dag en hoogteverschillen van meer dan 1500 meter behoren hier niet tot de uitzondering. Steile beklimmingen en afdalingen (soms op grote hoogte) maken ook een deel uit van deze hikes. Met andere woorden, wanneer je je inschrijft voor deze reizen dan kun je je verwachten aan een intensieve wandelvakantie. Bergtochten zijn een cruciaal onderdeel van deze reizen en je wordt verwacht om deze mee te doen.

Enkele voorbeelden:

  • Je kunt meerdere dagen na elkaar grote afstanden afleggen en hierbij ook nog eens vele hoogtemeters overbruggen.

  • Je hebt ervaring met wandelen in de bergen en bent sportief ingesteld.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over deze conditieniveaus? Bel ons dan even op (09 277 89 69) of stuur gerust een mailtje naar groepsreizen@mundero.be. Wij beantwoorden dan zo snel mogelijk al jouw vragen!