SOS Luchthavenstress: Help! Wat doe ik op de luchthaven?

De start van een reis brengt naast een grote portie enthousiasme, soms ook een beetje gezonde spanning met zich mee. Vaak begint je trip namelijk al op de luchthaven en voor diegenen die niet veel vliegen, kan dit zorgen voor wat onzekerheid en gezonde zenuwen. Zo kunnen er soms op het laatste moment nog tientallen vragen door je gedachten razen: Hoe vroeg moet ik op de luchthaven zijn? Moet mijn powerbank nu in mijn handbagage of in mijn grote rugzak? Wat als mijn vlucht straks vertraging heeft en ik daardoor mijn overstap mis? Wat als we straks aankomen en mijn bagage er niet is? Enzovoort…

Om onnodige stress op de eerste dag te vermijden, hebben wij hieronder enkele tips & tricks opgelijst die je zullen helpen om je vliegreis zo relaxed mogelijk te laten verlopen. Ready for take off?

Bo

/

22 Jun 2023

Vertrek op tijd naar de luchthaven

Deze tip klinkt zo vanzelfsprekend dat je je waarschijnlijk afvraagt waarom we hem überhaupt in het lijstje zetten. Toch hoor je nog veel te vaak dat reizigers hun vlucht missen. Hoe kun je dit nu vermijden? Heel simpel... Door vooraf goed voorbereid te zijn. Ga je met de auto? Kijk dan voor je vertrekt even of er geen monsterfile is en je dus beter een andere route neemt naar de luchthaven. Ga je met de trein? Check dan zeker de dag ervoor nog eens of er geen hinder of stakingen zijn. 

Hoe lang moet je dan effectief op voorhand op de luchthaven zijn? Het veiligste is om hiervoor volgende regels te hanteren:

  • Voor een internationale vlucht ben je best 2.5 uur op voorhand op de luchthaven

  • Voor een nationale vlucht ben je best 2 tot 2.5 uur op voorhand 

Dit lijkt misschien best lang, maar deze timing zorgt ervoor dat je ook bij onverwachte situaties (meestal) nog je vlucht kunt halen. Stel dat je er bijvoorbeeld toch iets langer over doet om op de luchthaven aan te komen of mocht er plots een lange wachtrij zijn bij de douane, dan bespaart deze extra speling je toch wat stress.

BLOG RushLuchthaven1

BLOG BagageLuchthaven2

Vlot je bagage inchecken

Een van de eerste dingen die je wilt doen op de luchthaven is je verlossen van die zware rugzak. Hiervoor ga je naar de check-in balie. Een eerste tip hierbij is om meteen alle riemen en straps vast te klikken en aan te spannen. Hierdoor vermijd je dat je rugzak later ergens komt vast te zitten op de band. Een andere tip is het gebruiken van een flight bag. Dit is een extra grote tas waar je je rugzak helemaal kunt instoppen. Hierdoor is deze nog eens extra goed afgeschermd en kun je deze achteraf ook gemakkelijk spotten en van de band halen.

Een laatste check…

Voor je afscheid neemt van je rugzak doe je best ook nog even een laatste check om te kijken of je alles bij hebt wat je nodig hebt voor de komende vlucht(en) zoals bv. medicatie, opladers, spelletjes, enz. Vergeet ook niet dat je enkele zaken zoals een powerbank en batterijen steeds verplicht in je handbagage moet bewaren en niet in je ingecheckte bagage mag hebben. Indien je dit niet doet, wacht je mogelijks een onaangename verrassing wanneer je je bagage terug in ontvangst neemt. 

Vluchtinformatie checken

Om je gate nummer en vluchtinformatie te checken heb je op de luchthaven zelf natuurlijk de grote informatieborden waar je steeds op kunt terugvallen. Maar soms heb je deze info nodig wanneer je deze borden niet kunt zien. Zo ben je bijvoorbeeld net geland en wil je snel checken aan welke gate je aansluitende vlucht is. Of misschien komt iemand je halen van de luchthaven en weet je nog niet wanneer je precies zult aankomen. Een eenvoudige manier om dit van eender waar te checken, is door je vluchtnummer in the typen in Google. Hier zie je dan meteen een geupdate status van je vertrektijd, gatenummer en eventuele geschatte vertragingen. Zo heb je steeds toegang tot alle informatie en kan het thuisfront ook rustig meevolgen hoe het met je vlucht gesteld is.

BLOG GateLuchthaven

BLOG RaamLuchthaven

Eerste hulp bij verloren/vertraagde bagage

Wanneer je geland bent, wil je logischerwijs zo snel mogelijk op verkenning gaan. Je begeeft je dus snel naar de bagageband om je rugzak op te halen, maar… je bagage is er niet. Dit is niet het nieuws dat je wilt horen, maar dit hoeft gelukkig geen drama te zijn. In het geval dat dit gebeurt, zijn er enkele zaken die je het leven een hoop gemakkelijker kunnen maken.

Een eerste tip is het goed bewaren van je bagage tag. Meestal is deze geplakt op je boardingpass, maar je kunt deze ook los ontvangen. Hierop staat het nummer waarmee je bagage is ingecheckt en dit is ook het belangrijkste herkenningspunt om je bagage terug te vinden. Naast dit nummer, zul je op het formulier van “verlies” ook nog enkele andere zaken moeten ingeven zoals je contactgegevens en een beschrijving van je bagage. Een tweede tip is dan ook om een foto te nemen van je bagage net voor je deze incheckt. Op deze manier weet je precies hoe deze eruit ziet en kan je ook een veel betere beschrijving geven. Een extra hulpmiddel kan ook een bagagelabel zijn dat je vooraf aan je rugzak hebt bevestigd met daarop je contactgegevens. Dit is nog een extra manier om je rugzak gemakkelijk herkenbaar te maken.

Maar wat doe je nu in de tussentijd?

Wanneer je nog wat plaats over hebt in je handbagage is het altijd een goed idee om wat reservekledij mee te nemen. Als je bagage te laat aankomt, dan heb je toch nog wat kledij om in de tussentijd op terug te vallen. Toch nood aan extra zaken die je niet kon meenemen? Als je bagage niet is aangekomen op je bestemming (en dit niet je thuisland is) dan heb je vaak recht op een bepaald bedrag van de luchtvaartmaatschappij om enkele noodzakelijke spullen aan te kopen zoals wat kledij en verzorgingsproducten. 

Ziezo, nu ben je helemaal klaar voor een vlot vertrek! De kans dat alles zoals gepland verloopt is uiteraard veel groter dan alle hinder die je hierboven terugvindt, maar met deze tips ben je toch voorbereid in het geval er iets misloopt. Have a nice flight!

BLOG VliegenLuchthaven