Het hoogtepunt van Réunion: de beklimming van de Vulkaan Piton des Neiges

Réunion is een eiland dat barst van avontuur en natuur. In minder dan twee weken kun je dit schitterende stukje wereld verkennen. Eén van de grootste uitdagingen (én hoogtepunten) tijdens je reis is de beklimming van de Piton des Neiges. Deze slapende vulkaan is het hoogste punt van Réunion en beloont je met adembenemende uitzichten, een magische zonsopgang en zonsondergang én een gevoel van overwinning dat je nooit meer vergeet. Kortom: een absolute must!

Louise

/

28 Apr 2025

Wat maakt Piton des Neiges zo bijzonder?

1. De Hoogste Piek van de Indische Oceaan

Piton des Neiges, met zijn indrukwekkende hoogte van 3.070 meter, is de hoogste piek van de Indische Oceaan. Dit maakt de beklimming niet alleen fysiek uitdagend, maar ook een unieke prestatie voor elke hiker.. Vanaf de top geniet je van een panoramisch uitzicht op het omliggende landschap, inclusief de diepe ravijnen en groene valleien.

2. De vulkaan heeft het eiland Réunion doen ontstaan

Hoewel Piton des Neiges al duizenden jaren inactief is, is het een vulkanische reus die de oorsprong vormt van het bestaan van het eiland Réunion. Het vulkanische landschap is fascinerend, met oude lavastromen, kraters en rotsformaties die een kijkje bieden in de geologische krachten die het eiland hebben gevormd.

3. Biodiversiteit en Natuur

De beklimming van Piton des Neiges voert je door verschillende klimaatzones en ecosystemen, elk met hun eigen unieke flora en fauna. Er zijn dichte bossen en weiden in het begin, terwijl je eindigt met rotsachtige hoogvlakten, de variëteit aan landschappen is indrukwekkend. Onderweg kun je endemische planten en dieren tegenkomen, waaronder zeldzame vogels en kleurrijke bloemen. Het moment dat je van onder de wolken naar boven de wolken wandelt, blijft je dan ook voor altijd bij.

reunion piton des neiges

Dag 1: De start van het avontuur

Ons avontuur begint in het charmante dorpje Cilaos, bekend om zijn thermale baden, lokale wijntjes en prachtige ligging. Vanuit hier start de populairste route naar de top van de Piton des Neiges. Na een stevige lunch vertrekken we in de vroege namiddag, rugzak goed gevuld want overnachten op de vulkaan hoort erbij!

📍 Tip: Parkeer gratis op deze kleine parking bij de start van de wandeling. Geen plek? Geen zorgen: veel wandelaars zijn net hun tocht aan het afronden, dus er komt snel een plaatsje vrij.

Mensen komen rond hetzelfde moment ook terug naar beneden. Als je dus geen plekje vindt dan is er een grote kans dat er binnenkort ook iemand gaat wegrijden die net klaar is met hun wandeling.

Het eerste deel van de tocht voert je langs weelderige bossen en steile bergpaden. Je legt ongeveer 6,5 kilometer af met 1100 hoogtemeters, maar het is pittiger dan het klinkt! Vooral de vele trappen maken het eerste stuk behoorlijk intensief. Reken op ongeveer 4 tot 5 uur wandelen tot aan de berghut. Deze tocht leg je af langs een duidelijk pad dat vrij steil omhoog gaat. Het is dus moeilijk om de weg kwijt te raken.

Blog Landingspaginas volledige breedte (1100 x 600 px) (7)

Overnachten in de Berghut van Piton Des Neiges

Na een paar uur klimmen bereik je de berghut "Refuge de la Caverne Dufour". Deze hut ligt op ongeveer 2.470 meter hoogte en is de ideale plek om te overnachten voordat je het laatste deel van de beklimming aanpakt. Hier kun je uitrusten, een spelletje spelen, de zonsondergang bekijken, genieten van een warme maaltijd (en wat smaakt dat goed na zo'n klim!) en je voorbereiden op de vroege start de volgende ochtend.

De berghut is behoorlijk basic, maar zeker in orde! Verwacht een gemeenschappelijke ruimte met enkele kamers met bunkbeds. Deze stapelbedden bieden plaats aan 3 mensen om boven elkaar te slapen. Het is ook de enige berghut op de vulkaan, dus een andere optie heb je ook niet.

Je krijgt ook een avondmaal en ontbijt in de berghut, wat enorm smaakt na zo'n wandeling. Neem zeker water mee naar het avondmaal, want dit staat niet op tafel. Toch niet voldoende water? Je kunt er bijkopen aan de receptie. Maar zoals elke berghut is dit wel wat prijziger.

De bedjes hebben een plastieken matras beschermer om ze gemakkelijk schoon te houden. Je krijgt voldoende dekens, maar je neemt ook best een liner mee. Als je geen liner hebt, kun je een wegwerpbare aanschaffen voor ongeveer 5 euro. In de Decathlon vind je liners voor slechts 10 euro. Deze kun je wel hergebruiken en zijn heel wat zachter. Ik raad dus aan om 1 van deze aan te schaffen.

Sommige heel sportieve wandelaars trekken zelfs 's avonds al naar de top om daar de zonsondergang mee te pikken, maar hou er rekening mee dat het boven erg koud kan worden. Je zult er enkele tentjes zien staan, met een stenen beschutting er rond gebouwd om de wind tegen te houden. Trek je erna weer naar de hut? Neem dan zeker je koplamp mee voor de wandeling terug. En ja, je kunt in principe zonder overnachting de beklimming doen, maar dat is écht afzien.

Blog Landingspaginas volledige breedte (1100 x 600 px) (6)

Dag 2, 3:23, tijd om de top te beklimmen!

De tweede dag wil je uiteraard de zonsopgang meemaken. Vanop Piton Des Neiges is die immers prachtig! Je bevindt je boven de wolken waardoor je een fantastisch mooi zicht hebt.

De tweede dag begint vroeg, vaak rond 3-4 uur 's ochtends, zodat je de zonsopgang vanaf de top kunt meemaken. Je doet de wandeling van ongeveer 2-3 uur in het donker, dus een goede koplamp is zeker aan te raden! Ook al zijn er witte markeringen op de grond, toch is het heel makkelijk om het padje te verliezen. Download dus zeker de route op voorhand via AllTrails of Mapy.cz.

Dit deel van de klim is uitdagend, met steilere paden en rotsachtige secties. Maar de beloning is groot: als je de top bereikt, word je begroet door een adembenemend uitzicht op de zonsopgang boven de wolken en het eiland Réunion.

Kruip dicht bij je medewandelaars eenmaal je boven bent, want als je stil zit wordt het heel erg koud. Neem dus al je truien (en eventueel je liner) mee voor deze laatste klim. Ook handschoenen, een muts en een lokaal degustief kunnen je verwarmen en de ervaring nog veel aangenamer maken.

Terug naar beneden

Na de zonsopgang wandel je terug naar de hut voor een welverdiend ontbijt. Je kunt kiezen tussen koffie, thee of chocomelk, en je krijgt enkele boterhammen. Daarna volgt de afdaling van 1100 hoogtemeters naar Cilaos. Gun jezelf even wat rust in de hut voor je aan de lange weg naar beneden begint, je knieën zullen je dankbaar zijn.

Afdalen gaat sneller dan klimmen, dus normaal gezien ben je tussen 12u en 13u weer beneden, met alweer een fantastische ervaring achter de rug!

Blog Landingspaginas volledige breedte (1100 x 600 px) (4)

Bucketlist

Trips in de kijker